Трансформація змісту понять тероризму, державного тероризму, терористичних практик в контексті агресії росії проти України - Дручек, Олена Василівна; Druchek, Оlena Vasylivna; https://orcid.org/0000-0002-7460-8137 (Військова академія (м. Одеса), Видавнича група «Наукові перспективи» Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління, 2026)
У статті, на основі існуючих підходів до поняття терору, розкрито сутність та співвідношення понять «тероризм», «терористичні практики», «державний тероризм». Доведено, що поняття терору, як форми репресій, пов’язане, передовсім, із способами та методами здійснення внутрішньої політики за умов недемократичного політичного режиму, а поняття тероризму, як суспільно небезпечних діянь, змістом яких є грубе і беззмістовне використання сили, cтворення атмосфери страху з метою досягнення певних цілей – із діями держав чи інших суб’єктів на зовнішньополітичній арені. Систематизовано підходи до ознак тероризму, сформовано їх перелік, виділено та розкрито сутність найсуттєвіших обов’язкових ознак тероризму, таких як: реалізація методом грубого і беззмістовного насильства; наявність певної, як правило, політичної, мети; намір викликати і використати у своїх цілях суспільний страх і соціальний резонанс. Обґрунтовано та запропоновано розуміння терористичних практик як сталих або повторюваних дій, способів чи методів діяльності держави, організації чи політичної сили, які полягають у систематичному застосуванні або погрозі застосування насильницьких, незаконних дій, і які спрямовані на залякування населення з метою впливу на політичні рішення, поведінку іншої держави або суспільства. Доведено, що тероризм є категорією, що має кримінально-правовий та віктимологічний характер і використовується, переважно, для визначення складу злочину. Терористичні практики є категорією соціально-політичного характеру, використовується, здебільшого, для характеристики конкретних механізмів масового терору. У випадку реалізації терористичних методів і практик як інструменту зовнішньої політики вони об’єктивують поняття державного тероризму або ж політики державного тероризму. Установлено, що попри відсутність у міжнародному праві юридично закріплених термінів «державний тероризм» чи «політика державного тероризму», існує перелік дій, які за умов їх системності і масштабності можуть розглядатися як прояви державного тероризму. Зокрема, це: воєнні злочини; злочини проти людяності; геноцид; ведення агресивної війни. У більшості випадків умовою реалізації таких злочинів, їх «політичним тлом», є агресія чи агресивна війна. Проаналізовано загальну тактику дій російської федерації у війні проти України та доведено, що російська агресія проти України є відкрито терористичною. Терористичні практики росії в Україні є системними, масштабними, спрямованими проти мирного населення, і мають на меті створення атмосфери страху і морально-психологічного виснаження. Зазначене корелюється із класичним розумінням тероризму як насильства, спрямованого на досягнення політичного ефекту шляхом залякування. Доведено, що розв’язана росією війна проти України є не лише фактом агресії як міжнародно-правового злочину, а фактом реалізації росією політики державного тероризму. Зазначені дії російської федерації слід розцінювати як посягання на міжнародний мир і безпеку, а саму російську федерацію – як державу-агресорку і державу-терористку
Transformation of the content of the concepts of terrorism, terrorist practicen in the context of russian aggression against Ukraine
Based on existing approaches to the concept of terror, the article reveals the essence and correlation of the concepts of “terrorism,” “terrorist practices,” and “state terrorism.” It is proven that the concept of terror as a form of repression is primarily associated with the means and methods of implementing domestic policy under undemocratic political regimes, while the concept of terrorism, as socially dangerous acts involving the gross and meaningless use of force and the creation of an atmosphere of fear in order to achieve certain goals, is associated with the actions of states or other actors in the foreign policy arena. Approaches to the characteristics of terrorism have been systematized, a list of them has been compiled, and the essence of the most significant mandatory characteristics of terrorism has been identified and revealed, such as: implementation through crude and meaningless violence; the presence of a specific, usually political, goal; the intention to provoke and exploit public fear and social resonance for one's own purposes. An understanding of terrorist practices as consistent or repeated actions, methods, or means of activity by a state, organization, or political force, consisting of the systematic use or threat of use of violent, illegal actions aimed at intimidating the population in order to influence political decisions or the behavior of another state or society, has been substantiated and proposed. It has been proven that terrorism is a category of a criminal law and victimological nature and is used primarily to define the elements of a crime. Terrorist practices are a category of a socio-political nature, used mainly to characterize specific mechanisms of mass terror. When terrorist methods and practices are used as a foreign policy tool, they objectify the concept of state terrorism or the policy of state terrorism. It has been established that despite the absence of legally established terms such as “state terrorism” or “policy of state terrorism” in international law, there is a list of actions which, given their systematic nature and scale, can be considered manifestations of state terrorism. These include war crimes, crimes against humanity, genocide, and waging aggressive war. In most cases, the condition for the commission of such crimes, their “political background,” is aggression or aggressive war. The general tactics of the Russian Federation in the war against Ukraine have been analyzed, and it has been proven that Russian aggression against Ukraine is openly terrorist in nature. Russia's terrorist practices in Ukraine are systematic, large-scale, directed against the civilian population, and aimed at creating an atmosphere of fear and moral and psychological exhaustion. This correlates with the classic understanding of terrorism as violence aimed at achieving a political effect through intimidation. It has been proven that Russia's war against Ukraine is not only an act of aggression as an international crime, but also an act of state terrorism by Russia. These actions by the Russian Federation should be regarded as an attack on international peace and security, and the Russian Federation itself should be regarded as an aggressor state and a terrorist state.
Keywords: Тероризм; боротьба з тероризмом; протидія тероризму; загрози; терористичні практики; державний тероризм; безпека; забезпечення безпеки; агресія; війна росії проти України.; Стаття; Terrorism; counterterrorism; countering terrorism; threats; terrorist practices; state terrorism; security; ensuring security; aggression; russia's war against Ukraine.; 351.86:343.341:355.01(470:477