Організаційно-правові засади службово-бойової діяльності Національної гвардії України - Троцький, Руслан Сергійович; Коба, Олександр Васильович; Курило, Олег Іванович; Trotsky, Ruslan Serhiyovych; Koba, Oleksandr Vasylovych; Kurilo, Oleg (Київський інститу Національної гвардії України, 2023)
У статті досліджується питання організаційно-правових засад службово-бойової діяльності Національної гвардії України, що, своєю чергою, впливає на виконання нею основних завдань відповідно до законодавства України та в умовах широкомасштабної збройної агресії рф. Акцентовано увагу на важливості такого напряму як організаційно-правовий. Наголошено, що без належного законодавчого (правового) гарантування будь-якої діяльності Національної гвардії України, як органу правопорядку та суб’єкта сектору безпеки і оборони України, здійснення нею своїх повноважень якісно та на високому професійному рівні є неможливим. Підтримується думка вчених про те, що службово-бойова діяльність є найширшою в розумінні функціонування Національної гвардії України. Адже до неї належать не лише фрагментарні завдання, а й увесь спектр функцій і повноважень Національної гвардії України, що охоплює як конвойні функції, так і охоронні повноваження, а також окремі засади забезпечення громадської безпеки та порядку. У статті аргументується, що організаційно-правовими засадами службово-бойової діяльності Національної гвардії України є ті норми і приписи національного законодавства (Конституції України, законів, підзаконних нормативно-правових і організаційно-розпорядчих актів), що не лише регулюють здійснення службово бойової діяльності Національної гвардії України, а й забезпечують таку діяльність у контексті організації службової діяльності та налагодження внутрішньої взаємодії між підрозділами. Перспективи подальшого дослідження полягають у необхідності глибшого опрацювання питання внутрішньої структури Національної гвардії України як суб’єкта сектору безпеки і оборони України, що забезпечує права і свободи людини і громадянина в декілька можливих (передбачених прямо законодавством України) способів для розроблення відповідних теоретично та практично обґрунтованих пропозицій і зауважень до вказаних нормативно-правових актів.
Organizational and legal principles of service and combat activities of the National guard of Ukraine
Keywords: засади; діяльність; служба; бойова діяльність; Національна гвардія України; службово-бойова діяльність; безпека; principles; activity; service; combat activity; National Guard of Ukraine; service and combat activity; стаття; 351.74