Поняття та особливості правового статусу операторів протимінної діяльності в Україні. - Марченко, Максим Юрійович; Marchenko, Maksym; https://orcid.org/0009-0006-0078-8346 (Київський інститут Національної гвардії України, 2025)
Визначено сутність та особливості правового статусу операторів протимінної діяльності в Україні. Сформульовано поняття «правовий статус оператора протимінної діяльності», а також обов’язкову умову його набуття – наявність сертифікованих фахівців, технічного обладнання, засобів зв’язку, системи управління, що підтверджує спроможність оператора здійснювати протимінну діяльність. Установлено особливість правового статусу оператора протимінної діяльності, що полягає у здійсненні оператором суто сертифікованих процесів, що є практичними аспектами його діяльності, а не владними повноваженнями. З’ясовано, що не лише отримання сертифіката, а й укладення договору страхування відповідальності за шкоду, яку може бути завдано довкіллю та/або здоров’ю і майну третіх осіб, становить обов’язкову умову здійснення оператором протимінної діяльності.
Concept and features of the legal status of mine action operators in Ukraine
Keywords: Стаття; правовий статус; протимінна діяльність; оператор; сертифікація; моніторинг; гуманітарне розмінування; вибухонебезпечні предмети; протимінні заходи; legal status; mine action; operator; certification; monitoring; humanitarian demining; explosive devices; mine action measures; 342.951:623.36 (477)