Масові заходи в умовах воєнного стану: правове регулювання та тактика дій Національної гвардії України - Курило, Олег Іванович; Kurylo, Oleg Ivanovych; Денисюк, Олександр Валентинович; Denysiuk, Oleksandr Valentynovych (Наукові перспективи, 2025)
Проаналізовано правові та тактичні аспекти діяльності Національної гвардії України (далі – НГУ) під час масових заходів в умовах воєнного стану. Досліджено правові підстави, що регламентують діяльність НГУ, зокрема роль нормативно-правових актів, які визначають застосування спеціальних засобів для забезпечення громадської безпеки та порядку. Зроблено акцент на важливості їх пропорційного використання та вивчено необхідність дотримання прав людини під час застосування таких засобів у критичних ситуаціях. Висвітлено питання щодо моніторингу оперативної обстановки, що є важливою складовою ефективної діяльності НГУ, особливо в умовах нестабільності та воєнного стану. Підкреслено важливість своєчасного збору і аналізу інформації для прийняття управлінських рішень, а також використання технологій, таких як безпілотні літальні апарати для підвищення ефективності реагування на загрози. Особливу увагу приділено обговоренню терміну "масовий захід" в кон тексті українського законодавства. Наголошено на необхідності чіткої правової регламентації цього терміну для уникнення правових прогалин і забезпечення належної координації дій між різними правоохоронними органами. Також пропонується вивчення міжнародного досвіду як інструменту для адаптації законодавства до сучасних викликів, зокрема для досягнення збалансованого підходу між свободою зібрань і громадською безпекою.
Mass events of martial law: legal regulation and tactics of the actions of the National Guard of Ukraine
Keywords: Стаття; масові заходи; громадська безпека та порядок; Національна гвардія України; спеціальні засоби; правове регулювання; воєнний стан; mass events; public safety and order; National Guard of Ukraine; special means; legal regulation; martial law; 343.15