Тероризм як глобальна загроза міжнародній і національній безпеці - Пушкарьов, Артем Сергійович (Київський інститут Національної гвардії України, 2025)
Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є проведення теоретичного аналізу такого явища, як тероризм та форм сучасної терористичної діяльності, визначення і розуміння актуальності загроз, викликів та проблем в сучасному суспільстві. В контексті глобальних змін у політичній, економічній та інформаційній сферах, актуальність розгляду цієї проблеми стає надзвичайно важливою для розуміння та подолання сучасних та потенційних небезпек. У відповідності до мети дослідження були визначенні наступні завдання дослідження: 1. Провести комплексне дослідження теоретико-методологічних засад феномену тероризм в контексті загроз національної та міжнародної безпеки. 2. Дослідити тероризм як складне соціально-політичне явище. 3. Визначити роль і місце Національної гвардії України в системі забезпечення заходів протидії тероризму. В сучасних умовах слід розглянути зміни, як в національному так міжнародному законодавстві у сфері боротьби з тероризмом. Об’єкт дослідження – тероризм, як складне соціально-політичне та небезпечне явище. Предмет дослідження – характерологічні аспекти сучасного національного та міжнародного тероризму; проблеми профілактики та боротьби з тероризмом, у контексті забезпечення національної безпеки; роль і місце НГУ в системі заходів протидій тероризму.
Методи дослідження. Для досягнення поставленої мети і виконання наукового завдання під час дослідження було використано наступні методи дослідження: – аналіз – для дослідження основні підходів до визначення понять «тероризм», «національна безпека» та міжнародна безпека»; − діалектичний – для дослідження тероризму як складного соціально-політичного явища; – узагальнення – для визначення ролі і місця національної гвардії України в системі забезпечення заходів протидії тероризму; – інституційний – для визначення нормативно-правової бази протидії тероризму в Україні; – системний – для дослідження діяльності підрозділів НГУ у заходах пов`язаних із припиненням тероризму; − компаративний – для визначення перспектив розвитку координації та співпраці між суб`єктами протидії тероризму в Україні. Методи аналізу складають загальнонаукові методи пізнання соціально-політичних явищ й, системного підходу, інституційного, історичного та політологічного аналізу, діагностики та прогнозування соціальних процесів. Загальнотеоретичною основою роботи прослужать також соціально-філософські положення про природу насильства, політики та влади у суспільстві. Наукова новизна дослідження полягає в новій інтерпретації таких понять як «тероризм», національна безпека та міжнародна безпека. Практичне значення дослідження полягає в можливості використання результатів дослідження в діяльності підрозділів НГУ з метою протидії проявам тероризму.
Keywords: тероризм; Національна гвардіїяУкраїни