Метод планування заходів медико-психологічної реабілітації військовослужбовців - Гутченко, Катерина Сергіївна; Hutchenko, Kateryna; https://orcid.org/0009-0008-6377-7745; Козачук, В’ячеслав Леонідович; Kozachuk, Viacheslav; https://orcid.org/0000-0002-0207-7461; Гутченко, Андрій Геннадійович; Hutchenko, Andrii; https://orcid.org/0009-0004-1748-6833 (Київський інститут Національної гвардії України, 2025)
Одним із найбільш актуальних і проблемних питань, що постали під час російсько-української війни, є підвищення ефективності функціонування системи медико-психологічної реабілітації військовослужбовців Збройних Сил України. Особливість цієї системи полягає в необхідності науково обґрунтованого підходу до планування та реалізації заходів медико-психологічної реабілітації з урахуванням не тільки клінічних, а й економічних аспектів. Відтак виникає потреба у розробленні цілісного методу, який на основі математичних моделей дасть змогу оптимізувати використання ресурсів і підвищити ефективність системи медико-психологічної реабілітації. Розроблено метод планування заходів медико-психологічної реабілітації військовослужбовців, що передбачає використання кластерного аналізу, елементів теорії масового обслуговування та програмно-цільового управління з метою впорядкування черговості заявок з огляду на клінічний стан пацієнтів і наявні ресурси. Зазначений метод сприятиме підвищенню ефективності функціонування системи реабілітації в умовах обмеженого ресурсного забезпечення. Здійснено формування раціональної черги заявок на медико-психологічну реабілітацію з урахуванням пріоритетності та ресурсної забезпеченості, що уможливлює максимально ефективний розподіл медичних, кадрових і матеріальних ресурсів. Практичне застосування запропонованого методу у процесі відновлення військовослужбовців із зони бойових дій показало значне підвищення ефективності системи реабілітації за рахунок оптимізації часу і трудомісткості процедур.
Metod planuvannia zakhodiv medyko-psykholohichnoi reabilitatsii viiskovosluzhbovtsiv
Keywords: Стаття; теорія масового обслуговування; медико-психологічна реабілітація; метод; система; військовослужбовці; кластеризація; оптимізація ресурсів; планування; відновлення боєздатності; queuing theory; medical and psychological rehabilitation; method; system; military personnel; Armed Forces of Ukraine; resource optimization; planning; restoration of combat capability