Застосування норм міжнародного гуманітарного права під час збройного конфлікту - Волуйко, Олексій Миколайович; Полуніна, Лілія Валентинівна; Дручек, Олена Василівна; Коба, Марія Миколаївна; Voluiko, Oleksii; Polunina, Lilia; Druchek, Оlena Vasylivna; Koba, Maria Mykolaіvna (Київський інститут Національної гвардії України, 2025)
Об’єкт дослідження – принципи і норми міжнародного гуманітарного права у період збройного конфлікту. Мета роботи – дослідити нормативний зміст та теоретико-методологічні підходи до застосування принципів і норм міжнародного гуманітарного права у період збройних конфліктів Силами безпеки та оборони, зокрема, підрозділами Національної гвардії України. Проаналізовано національне законодавство та міжнародно-правові акти. Виявлено основні проблеми: недостатня інтеграція норм МГП у тактичне планування, низька ефективність системи навчання, застарілість окремих положень Інструкції «Про порядок виконання норм міжнародного гуманітарного права у Збройних Силах України», відсутність нормативного регулювання застосування новітніх технологій. За результатами функціонального аудиту встановлено високий рівень самооцінки знань, проте низьку мотивацію до поглибленого вивчення норм МГП та перевагу до традиційних форм навчання. На основі аналізу практики бойових дій 2022-2025 років визначено 10 основних форм застосування норм МГП підрозділами НГУ. Сформульовано конкретні рекомендації щодо: оновлення Інструкції МОУ № 164 з урахуванням сучасних викликів; перехід до цифрових платформ навчання та моніторингу; запровадження модуля МГП для мобілізованих; гармонізація з доктринальними документами НАТО; виключення застарілих положень із чинних нормативно-правових актів та створення нових механізмів контролю й відповідальності. Результати роботи мають високу практичну значущість для Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ, Головного управління НГУ, навчальних закладів системи МВС та НГУ, а також можуть бути використані під час гармонізації українського законодавства з правом ЄС та стандартами НАТО.
Application of the norms of international humanitarian law during armed conflict
Object of the study – principles and norms of international humanitarian law during armed conflict. The aim of the work is to examine the normative content and theoretical and methodological approaches to the application of the principles and norms of international humanitarian law during armed conflicts by the security and defence forces, in particular, units of the National Guard of Ukraine. National legislation and international legal acts have been analysed. The main problems identified are: insufficient integration of IHL norms into tactical planning, low efficiency of the training system, outdated provisions of the Instruction ‘On the Procedure for Implementing International Humanitarian Law Norms in the Armed Forces of Ukraine’, and lack of regulatory control over the use of new technologies. The audit results revealed a high level of self-assessment of knowledge, but low motivation to study IHL and a preference for traditional forms of training. Based on an analysis of combat operations in 2022-2025, 10 main forms of application of IHL norms by NGU units were identified. Recommendations have been formulated regarding: updating MOE Instruction No. 164; transitioning to digital learning and monitoring platforms; introducing an IHL module for mobilised personnel; harmonisation with NATO documents; removing outdated provisions from existing regulations and creating new control and accountability mechanisms. The results of the work are of practical importance for the Ministry of Defence of Ukraine, the Ministry of Internal Affairs, the Main Directorate of the National Guard, educational institutions of the Ministry of Internal Affairs, and can also be used in the harmonisation of Ukrainian legislation with EU law.
Keywords: Звіт про НДР; міжнародне гуманітарне право; збройний конфлікт; принципи міжнародного гуманітарного права; женевські конвенції; гаазькі конвенції; Національна гвардія України; International Humanitarian Law; armed conflict; Principles Of International Humanitarian Law; Geneva Conventions; Hague Conventions; National Guard Of Ukraine; 341.3