Державна антикорупційна політика України в сучасних умовах - Ваулін, Олександр Андрійович; Vaulin, Oleksandr (Київський інститут Національної гвардії України, 2026)
Магістерська робота присвячена комплексному дослідженню сучасного стану державної антикорупційної політики України та умов її реалізації в період воєнного стану, цифрової трансформації та підготовки до післявоєнної відбудови. Визначено, що ефективна протидія корупції є ключовою передумовою стійкості державного управління, забезпечення довіри громадян до влади та виконання міжнародних зобов’язань України. Проаналізовано інституційну архітектуру антикорупційної політики, оцінено роботу НАБУ, САП, ВАКС, НАЗК і ДБР, визначено проблеми координації, незалежності, кадрового забезпечення та цифрової сумісності між органами. У роботі розкрито теоретичні засади антикорупційної політики, її правову та інституційну природу, понятійний апарат, а також сучасні методи запобігання та виявлення корупційних ризиків. Проведено аналіз стану корупції в Україні у 2022–2025 рр., виявлено особливості розвитку корупційних загроз у контексті воєнних і кризових умов. Окрему увагу приділено цифровим інструментам контролю – електронним реєстрам, відкритим даним, системам публічних закупівель, алгоритмам ризик-аналізу, автоматизованим механізмам перевірки декларацій та цифровому нагляду за рішеннями посадових осіб. Сформовано авторське бачення вдосконалення державної антикорупційної політики, що включає розвиток цифрової інфраструктури, інтеграцію державних реєстрів, посилення ролі громадських організацій і журналістських розслідувань, розширення міжнародного моніторингу, підвищення інституційної автономії антикорупційних органів і впровадження превентивно-прогностичних аналітичних підходів. Обґрунтовано стратегічні напрями посилення прозорості та підзвітності державного сектору у сфері майбутньої відбудови країни.
State anti-corruption policy of Ukraine in modern conditions
The master’s thesis is devoted to a comprehensive study of the current state of Ukraine’s state anti-corruption policy and the conditions of its implementation in the context of martial law, digital transformation, and preparation for post-war reconstruction. It is established that effective anti-corruption policy is a crucial prerequisite for strengthening public administration, fostering public trust, and ensuring Ukraine’s compliance with international commitments. The institutional framework of anti-corruption policy is analyzed, with particular attention to the functioning of NABU, SAPO, the High Anti-Corruption Court, NACP, and the State Bureau of Investigations, as well as the issues of coordination, independence, staffing, and digital interoperability. The thesis outlines the theoretical foundations and legal nature of anti-corruption policy, conceptual definitions, and modern methods of corruption prevention and risk detection. It examines the state of corruption in Ukraine during 2022–2025 and highlights the evolution of corruption threats under war-related and crisis conditions. Special attention is paid to digital control instruments, including electronic registers, open data systems, public procurement platforms, automated declaration verification tools, risk-analysis algorithms, and digital oversight mechanisms. The author proposes a model for improving the state anti-corruption policy of Ukraine, which includes the development of digital infrastructure, deeper integration of public registers, strengthening the role of civil society and investigative journalism, expanding international monitoring, enhancing the autonomy of anti-corruption institutions, and introducing preventive and predictive analytical tools. Strategic directions for increasing transparency and accountability in the public sector, especially in the context of forthcoming national reconstruction, are substantiated.
Keywords: державна антикорупційна політика; корупційні ризики; цифровізація; НАБУ; state anti-corruption policy; NABU; САП; ВАКС; НАЗК; громадський контроль; міжнародний нагляд; публічне управління; відбудова; corruption risks; digitalization; SAPO; HACC; NACP; громадський контроль; міжнародний нагляд; публічне управління; відбудова