Структура готовності майбутніх офіцерів до інженерного забезпечення підрозділу Національної гвардії України в процесі професійної підготовки - Семенов, Микола Володимирович; Semenov, Mykola Volodymyrovych (Видавнича група «Наукові перспективи», 2025)
У статті розглядається актуальна проблема підготовки майбутніх офіцерів Національної гвардії України до виконання завдань інженерного забезпечення в умовах сучасної військово-політичної ситуації. Наголошується, що інженерне забезпечення є критично важливою складовою бойової діяльності підрозділів, оскільки охоплює широкий спектр завдань: від облаштування оборонних позицій до мінно-вибухових робіт. Підготовка офіцерів у цій сфері потребує комплексного підходу, що враховує професійні знання, практичні навички, мотивацію та психологічну стійкість. На основі аналізу наукових джерел було розроблено узагальнений аналіз структури готовності майбутніх офіцерів до професійної діяльності. У результаті теоретичного аналізу психолого-педагогічної літератури, що стосується змісту поняття готовності майбутніх офіцерів до професійної діяльності в галузі інженерного забезпечення та її складових, було уточнено структуру цієї готовності. До її складу віднесено три ключові компоненти: мотиваційний (система внутрішніх стимулів до професійної діяльності), пізнавальний (здатність до засвоєння і використання знань у сфері інженерного забезпечення) і результативно-рефлексивний (уміння аналізувати результати діяльності й коригувати власні дії для підвищення ефективності). Такий підхід дозволяє науково обґрунтувати процес професійної підготовки майбутніх офіцерів, оптимізувати освітні програми та підвищити рівень їхньої інженерної спроможності в реальних умовах бойової обстановки. Перспективою подальших досліджень є оцінка сформованості зазначених компонентів у курсантів. Ключові слова: готовність, інженерне забезпечення, професійна підготовка, майбутній офіцер
The structure of future officers' readiness for engineering support of the National Guard Unit of Ukraine in the process of professional training
Keywords: Стаття; готовність; інженерне забезпечення; професійна підготовка; майбутній офіцер; readiness; engineering support; professional training; future officer; 378.091.3.014