Методи психологічної допомоги та професійно-психологічної підготовки військовослужбовців Національної гвардії України в умовах загрози застосування FPV-дронів - Франчук, Юрій Володимирович; Охріменко, Олександр Вікторович; Franchuk, Yurii; Okhrimenko, Oleksandr (Київський інститут Національної гвардії України, 2026)
Досліджено актуальні питання психологічної допомоги та професійно-психологічної підготовки військовослужбовців Національної гвардії України в умовах постійної загрози застосування FPV-дронів у сучасних бойових діях. Установлено, що їх масове використання у російсько-українській війні суттєво впливає не лише на тактику ведення бойових дій, але й на морально-психологічний стан особового складу. Визначено психологічні чинники негативного впливу FPV-дронів, серед яких постійне очікування атаки, високий рівень невизначеності, характерний звуковий супровід та інформаційно-психологічний вплив через поширення відеоматеріалів бойового застосування безпілотних систем.
Methods of psychological assistance and professional psychological training of National Guard of Ukraine servicemen under the threat of FPV drone employment
Keywords: Стаття; військова психологія; FPV-дрони; бойовий стрес; психологічна стійкість; професійно-психологічна підготовка; military psychology; FPV drones; combat stress; psychological resilience; professional psychological training; 364.62-057.36:623.746.3