Право дитини на безпеку в міжнародних документах - Максименко, О. В. (Київський інститут Національної гвардії України, 2025)
Право дитини на безпеку є одним із найвищих пріоритетів у міжнародному механізмі захисту прав людини. Адже, на кожному етапі суспільного життя людство супроводжують різного роду збройні агресії та війни. Останні століття між державами відбувалося багато збройних конфліктів, під час яких втратили життя мільйони людей. Станом на початок 2024 року у світі велось 59 воєн, це найбільший показник за останні майже пів століття. Дані наводить Uppsala Conflict Data Program - проект Уппсальського університету у Швеції, де враховують конфлікти, що забирають понад тисячу життів на рік. Найбільше від таких війн страждають діти, адже, їх життя повністю залежить від дорослих осіб поряд. У статті 1 Конвенції ООН «Про права дитини» визначено, що дитиною є кожна людська істота до досягнення 18-річного віку, якщо за законом, застосовуваним до даної особи, вона не досягає повноліття раніше
Keywords: Тези; право дитини на безпеку