Задачі управління технічним станом складних технічних систем - Морозов, Олександр Олександрович; Morozov, Oleksandr (Київський інститут Національної гвардії України, 2026)
Наведено методичний апарат, що визначає структуру й основні задачі параметричного управління технічним станом складних технічних систем, а також методи їх розв’язання у межах цього процесу. Об’єктом управління є властивості й параметри складних технічних систем та їх складових елементів. Процес управління розглядається як замкнутий. Параметричне управління технічним станом складних технічних систем полягає у забезпеченні необхідного рівня запасу працездатності таких систем, а також контролю і прогнозування його значення у процесі їх експлуатації. Для розв’язання першої задачі застосовується пошуковий метод. Задача контролю та прогнозування стану складних технічних систем передбачає розпізнавання у просторі параметрів належності вектору поточного стану системи до певної підобласті працездатного стану.
Tasks of management of the technical condition of complex technical system
Keywords: Стаття; управління технічним станом; параметричне управління; запас працездатності; область працездатності; складна технічна система; technical condition managemen; parametric control; operating margin; operating range; complex technical system; 623.418.2