Кримінальна відповідальність за воєнні та військові злочини в секторі безпеки та оборони - Ковальова, Тетяна Іванівна; Kovalova, Tetiana Ivanivna (Юридичний факультет Запорізького національного університету, 2024)
За весь час свого існування людство завжди використовувало війну як ефективний, але водночас безжальний спосіб вирішення конфліктів або досягнення своїх політичних та економічних потреб. За свідченнями вчених, у світі за його історію було спричинено понад 15 тисяч війн, які забрали мільярди людських життів. Метою війни є знищення військового потенціалу ворожої держави, його збройних сил, техніки, військових об'єктів з метою досягнення певних політичних цілей. Об'єктом нападу не можуть бути особи та об'єкти, які не є військовими. Незаконне вторгнення Росії в Україну є незаперечним злочином. Проте варто розібратися, за яку саме війну чи воєнний злочин агресор понесе відповідальність. Різниця між цими двома поняттями в правовому полі досить істотна. Статтю присвячено особливостям розмежування військових злочинів і військових злочинів, а також актуальним питанням відповідальності за їх вчинення. Подано визначення військового злочину різними дослідниками, вказано нормативне закріплення військових злочинів у законодавстві, норми про військові злочини. Окреслено актуальність проблеми, а також об’єкт і предмет дослідження. Для аналізу були використані різні джерела, зокрема законодавчі акти, наукові публікації та звіти. Актуальність зазначеного питання визначається необхідністю розуміння понять війни та військового злочину, їх наукового висвітлення та нормативного закріплення, а також відповідальності за їх вчинення, оскільки різниця між цими поняттями в правовому полі є досить суттєвою. Метою статті є розмежування понять «воєнний» та «військовий» злочин, встановлення відмінностей між ними, а також дослідження актуальних питань притягнення до кримінальної відповідальності осіб, винних у їх скоєнні.
Criminal ResponsibilitY for War Crimes and Military Crimes in the Sector OF SecuritY and Defense
Keywords: воєнні та військові злочини; сектор безпеки та оборони; нормативно-правове забезпечення; кримінальна відповідальність; міжнародне право; стаття; war and war crimes; security and defense sector; legal framework; criminal responsibility; international law; 341.322.5+344.13