Безпека, державна та національна безпека як категорії права та правові цінності - Дручек, Олена Василівна; Druchek, Оlena Vasylivna; https://orcid.org/0000-0002-7460-8137 (Ужгородський національний університет, 2026)
У статті проаналізовано підходи до поняття безпеки та запропоновано її розуміння як нормативно забезпеченого і соціально гарантованого стану захищеності життєво важливих інтересів особи, суспільства і держави від внутрішніх та зовнішніх загроз, який забезпечується правовими засобами через діяльність уповноважених суб’єктів. Запропоновано розуміння поняття правових цінностей як певних значущих і корисних для людини та суспільства природних чи суспільних благ, які об’єктивуються на рівні правосвідомості, знаходять свій вираз у позитивному праві, пов’язані з «духом» права, реалізуються та захищаються державою. Розкрито правову природу та аксіологічну цінність особистої, державної та національної безпеки. Доведено, що безпека є одночасно умовою, засобом, і способом об’єктивації гарантованого правом індивідуального та колективного блага, що полягає у захищеності індивіда, держави чи суспільства від загроз їх подальшому існуванню і розвитку. Виявлено і розкрито зв’язок між категоріями безпеки і права. Доведено, що право є інструментом забезпечення безпеки, а особиста, державна, національна безпека – необхідною умовою функціонування права. Співвідношення права і безпеки як правових категорій полягає у тому, що право формує, регулює та гарантує безпеку, а безпека забезпечує реальність і дієвість права. Доведено, що безпека, як і право, має єдину аксіологічну природу та має виключне значення для особи, держави, нації. Виділено характеристики, що дозволяють віднести безпеку до системи правових цінностей. Зокрема, це: соціальна значущість, фундаментальність для існування людини і суспільства; морально-ціннісна обумовленість; виконання ролі основи для реалізації правового порядку; об’єктивація у правових нормах, «дусі» права; універсальність; гарантованість, забезпечуваність; правова охорона з боку держави. Визначено, що подальше удосконалення концепцій особистої, державної, національної безпеки як правових категорій і правових цінностей залежатиме від розширення і поглиблення методології теоретико-правових досліджень, пов’язаних із проблемами безпеки, права, правових цінностей, а також досліджень, пов’язаних із забезпеченням особистої, державної та національної безпеки.
Security, state and national security as categories of law and legal va lues.
The article analyzes approaches to the concept of security and proposes its understanding as a normatively secured and socially guaranteed state of protection of the vital interests of individuals, society, and the state from internal and external threats, which is ensured by legal means through the activities of authorized entities. The concept of legal values is understood as certain natural or social goods that are significant and useful for individuals and society, which are objectified at the level of legal consciousness, find expression in positive law, are associated with the “spirit” of law, and are implemented and protected by the state. The legal nature and axiological value of security, state and national security are revealed. It is proved that security is simultaneously a condition, a means, and a way of objectifying the individual and collective good guaranteed by law, which consists in protecting the individual, the state, or society from threats to their further existence and development. The connection between the categories of security and law has been identified and revealed. It has been proven that law is an instrument for ensuring security, and that security, state security, and national security are necessary conditions for the functioning of law. The relationship between law and security as legal categories lies in the fact that law shapes, regulates, and guarantees security, while security ensures the reality and effectiveness of law. It has been proven that security, like law, has a single axiological nature and is of exceptional importance for individuals, the state, and society. Characteristics have been identified that allow security to be classified as part of the system of legal values. In particular, these are: social significance, fundamental importance for the existence of individuals and society; moral and value-based conditioning; serving as the basis for the implementation of the legal order; objectification in legal norms, the “spirit” of law; universality; guarantee, enforceability; legal protection by the state. It was determined that the further improvement of the concepts of personal, state, and national security as legal categories and legal values will depend on the expansion and deepening of the methodology of theoretical and legal research related to the problems of security, law, legal values, as well as research related to ensuring personal, state and national security.
Keywords: Стаття; Безпека; державна безпека; національна безпека; забезпечення безпеки; загрози безпеці; право; цінність; аксіологія; система правових цінностей. Security; state security; national security; security assurance; threats to security; law; value; axiology; system of legal values.; 320.12