Еволюція fpv-дронів у війні в Україні: від радіокерування до оптоволокна - Семенов, Микола Володимирович; Semenov, Mykola Volodymyrovych; Масіц, Віктор Вікторович; Masits, Viktor Viktorovich; https://orcid.org/0009-0006-0543-204X (Видавнича група «Наукові перспективи», 2025)
У статті здійснено всебічний аналіз трансформації характеру сучасного збройного протистояння в умовах повномасштабної агресії Російської Федерації проти України, що розпочалася у лютому 2022 року. Особлива увага приділена динамічному розвитку безпілотних літальних апаратів типу FPV, які за короткий проміжок часу стали критично важливим елементом тактичного й оперативного арсеналу. У роботі наголошується на багатофункціональності FPV-дронів, які виконуютьзавдання ударного ураження, доставки вибухових пристроїв, тактичної розвідки, дистанційного мінування та створення психологічного тиску на противника. Визначено, що їхнє широке розповсюдження зумовлене доступністю комплектуючих, прос-тотою конструкції, невисокою вартістю виробництва та легкістю освоєння в умовах бойових дій. У статті детально розглянуто технічну будову класичного FPV-дрона з радіокеруванням, зокрема роль карбонової рами, електродвигунів, польотного контролера, аналогової FPV-камери, VTX-модуля, радіоприймача та джерела живлення. Виокремлено переваги використання таких дронів як ударних одноразових платформ, а також зазначено типи боєприпасів, які можуть бути адаптовані до них. Разом із тим акцентовано увагу на вразливості традиційних FPV-дронів до засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ), зокрема до глушіння сигналу, перехоплення керування або відеопотоку, що значною мірою знижує ефективність їх бойового застосування. У відповідь на ці виклики досліджено сучасний етап еволюції FPV-дронів -- впровадження оптоволоконного каналу керування та відеопередачі. Визначено, що така технологія забезпечує високий рівень захищеності від РЕБ, надійну передачу даних, можливість дії в умовах урбанізованої або складної інженерної місцевості, а також відкриває нові тактичні можливості: польоти на низьких висотах, у траншеях, комунікаціях та укриттях, приховане очікування й раптове ураження. Описано способи інженерної протидії, включаючи сітчасті конструкції типу «коридори життя» та механічні засоби обриву кабелю
Evolution of FPV drones in the war in Ukraine: from radio control to fiber optics
Keywords: Стаття; FPV-дрони; РЕБ; безпілотні літальні апарати; оптово-локонне керування; радіоелектронна боротьба; протидія БПЛА; FPV drones; EW; unmanned aerial vehicles; fiber-optic control; electronic warfare; counter-UAV tactics; 355.45:629.73