Оптимізація процесів формування державної політики в секторі безпеки та оборони на основі адаптивних кібернетичних моделей у контексті гібридних загроз - Сергеєв, А.В. (Київський інститут Національної гвардії України, 2025)
Сучасний розвиток технологій та посилення гібридних загроз вимагають принципово нового підходу до формування державної політики в сфері безпеки та оборони. Одним з найперспективніших напрямів є впровадження адаптивних кібернетичних моделей, які поєднують передові математичні методи, штучний інтелект та сучасні системи підтримки прийняття рішень. Математичне моделювання гібридних загроз на основі теорії ігор дозволяє аналізувати складні конфліктні ситуації, зокрема кібератаки на критичну інфраструктуру. Цей підхід враховує різні рівні інформації про противника - від повних даних про вразливості систем до умов неповної інформації, характерних для APT-атак. Ключовим аспектом є оптимізація стратегій захисту з використанням критерію мінімаксних збитків, що дозволяє мінімізувати потенційну шкоду навіть за умов обмеженої інформації. Практичне застосування теорії ігор у військових та кіберстратегіях охоплює всі етапи конфлікту - від превентивного планування до аналізу ефективності після його завершення
Keywords: Тези; теорія ігор; кіберстратегія