Інтеграція радіаційного контролю в систему занять з експлуатації військової техніки: аналіз випадку радіоактивного забруднення транспортного засобу на кордоні України - Гончаренко, Олександр Юрійович; Наумкін, Михайло Владиславович (Київський інститут Національної гвардії України, 2025)
Інцидент радіоактивного забруднення автомобіля Mercedes G500 на пункті пропуску «Устилуг» у 2024 році демонструє необхідність інтеграції радіаційного контролю в систему занять з експлуатації військової техніки. Актуальність цього напрямку визначається нормативно-правовими вимогами, міжнародними зобов’язаннями України та реальною практикою виявлення радіоактивних матеріалів у транспортних засобах. Підготовка водіїв НГУ до дій у разі виявлення радіаційної небезпеки є важливою умовою забезпечення безпеки персоналу, цивільних та військової інфраструктури.
Keywords: Тези; Закон України; Радіонуклід Ra-226; Іонізуюче випромінювання; Радіоактивне забруднення; 614.89