Проблематика компенсації екологічної шкоди, завданої збройними конфліктами: міжнародно-правові виклики та перспективи інноваційних механізмів - Чернявська, Богдана; Cherniavska, Bogdana (Київський інститут Національної гвардії України, 2025)
Екологічні злочини, що супроводжують збройні конфлікти, є серйозною загрозою для довкілля, здоров’я людей та міжнародної безпеки. Масштабне руйнування природних ресурсів, забруднення земель, використання токсичних речовин, підрив гідротехнічних споруд та лісові пожежі – лише частина негативних наслідків, що можуть мати тривалий вплив на екосистеми та кліматичні умови. З огляду на це, компенсація завданої шкоди стає критично важливим питанням, яке потребує розробки ефективних міжнародних механізмів. Особливого значення ця проблема набуває у контексті війни в Україні, де екологічні втрати є безпрецедентними, а існуючі механізми компенсації залишаються недостатньо ефективними. З початку повномасштабного військового вторгнення Російської Федерації в Україну було зафіксовано понад 7 000 випадків екологічних правопорушень, що спричинили збитки довкіллю на суму понад 72,9 млрд євро
Keywords: Тези; Екологічні злочини; збройні конфлікти; оцінка екологічних збитків