Обґрунтування повноважень Національної гвардії України у сфері забезпечення громадської безпеки - Ромашко, Олег Миколайович; Власов, О. Г.; Євтушенко, І. В.; Romashko, Oleh; Vlasov, Oleksandr; Yevtushenko, Ihor (Національна академія Національної гвардії України, 2021)
На основі сформованих авторських підходів до визначення понятійно-категоріального апарату проблематики, з урахуванням наукових поглядів вітчизняних дослідників, а також позиції законодавця аргументовано, що громадська безпека за своєю сутністю є нормативно врегульованим правовим режимом, обов’язки з підтримання якого покладаються на Національну гвардію України. Доведено, що нормативна урегульованість діяльності Національної гвардії України передбачає настання її юридичного обов’язку не лише забезпечувати громадську безпеку, а здійснювати це лише у встановлений чинним законодавством України спосіб і виключно в інтересах суспільства, з усвідомленням того, що становить загрозу в певній громаді, а що ні. Сформовано висновок про зміст і спрямованість поняття «забезпечення громадської безпеки Національною гвардією України».
Keywords: Національна гвардія України; режим; безпека; громада; громадська безпека; закон; порядок; стаття; National Guard of Ukraine; regime; security; community; public safety; law; order; 351.743 : 351.74