Проблеми нормативного регулювання участі підрозділів національної гвардії України у виконанні заходів правового режиму воєнного стану як основи забезпечення державної безпек - Кувакін, Сергій Вячеславович; Kuvakin, Serhii; https://orcid.org/0000-0003-1032-6736 (Київський інститут Національної гвардії України, 2025)
Проаналізовано проблему нормативного регулювання участі підрозділів Національної гвардії України у виконанні заходів правового режиму воєнного стану як основи забезпечення державної безпеки. Під час дії правового режиму воєнного стану правоохоронний і оборонний вектори діяльності Національної гвардії України поєднуються, і до основних обов’язків та функцій додається виконання заходів правового режиму воєнного стану. Однак в умовах сьогодення правове регулювання повноважень Національної гвардії України під час участі у зазначених заходах здійснюється недостатньо, що часом позначається на якості виконання поставлених державою завдань. Визначено, що метою застосування заходів правового режиму є відвернення загрози, відсіч збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози державній незалежності України, її територіальній цілісності. Акцентовано на особливій ролі у реалізації заходів правового режиму воєнного стану підрозділів Національної гвардії України, які діють не ізольовано, а у тісній взаємодії з органами публічної влади, правоохоронними органами та Збройними Силами України задля створення відповідних умов формування безпечного середовища життєдіяльності як основи безпеки на всій території України. Здійснено класифікацію заходів забезпечення правового режиму воєнного стану й охарактеризовано обмежувальні, контрольні, оборонні та правоохоронні заходи. Наголошено на необхідності реформування нормативної бази щодо взаємодії між Національною гвардією України та іншими структурами сил безпеки й оборони, що є важливим завданням для вдосконалювання безпекової системи України.
Problems of regulatory regulation of the participation of NGU units in the implementation of measures of the legal regime of martial state as the basis of ensuring state security
Keywords: Стаття; безпека; військовослужбовці; військові формування; воєнний стан; заходи; оборона; правоохоронна функція; security; military personnel; military formations; martial law; measures; defense; law enforcement function; [351.75 : 340.13] : 351.743 «364»