Теоретико-правовий аналіз забезпечення національної (державної) безпеки - Павленко, Владислав Юрійович (Київський інститут Національної гвардії України, 2025)
Метою: Даної магістерської роботи полягає в проведенні теоретико-правового аналізу системи забезпечення національної (державної) безпеки з метою визначення її сучасних викликів та проблем. В контексті глобальних змін у політичній, економічній та інформаційній сферах, актуальність розгляду цієї проблеми стає надзвичайно важливою для розуміння та подолання потенційних небезпек. Завдання роботи: Аналіз концептуальних підходів до розуміння та визначення поняття "національна (державна) безпека". 1. Вивчення правового забезпечення національної (державної) безпеки на різних рівнях – конституційному, законодавчому та адміністративному. 2. Аналіз міжнародно-правових аспектів та міждержавного співробітництва у сфері забезпечення безпеки. 3. Визначення сучасних викликів та загроз національній (державній) безпеці з урахуванням технологічних, економічних та соціокультурних змін в умовах масштабної агресіі проти України. Результати дослідження: дозволять розробити рекомендації щодо подальшого вдосконалення системи забезпечення національної (державної) безпеки в контексті сучасних викликів та забезпечити підґрунтя для подальших наукових досліджень у цій області. Об’єктом дослідження є система забезпечення національної та державної безпеки України як багатогранний механізм, що забезпечує захист суверенітету, територіальної цілісності, прав і свобод громадян у контексті сучасних викликів та загроз. Предметом дослідження є взаємозв’язок і відмінності між поняттями "національна безпека" та "державна безпека", їхні теоретичні основи, правові аспекти, функціональне наповнення, а також вплив цих концепцій на формування політики безпеки в Україні.
Дана магістерська робота не лише висвітлить поточний стан системи забезпечення національної (державної) безпеки, а й надасть конкретні рекомендації для подолання існуючих викликів та покращення загального стану безпеки країни. Ці основні завдання магістерської роботи мають на меті теоретико-правовий аналіз та вивчення проблем забезпечення національної (державної) безпеки сьогодення. Кожен розділ спрямований на систематичне вивчення ключових аспектів теми та формулювання обґрунтованих висновків. Загальна мета магістерської роботи - це висвітлення та систематизація теоретичних та правових аспектів національної (державної) безпеки з метою надання обґрунтованих рекомендацій для покращення системи забезпечення безпеки країни в сучасних умовах. Розмитість термінології: Визначення понять, таких як «національна безпека», «загроза», «тероризм» часто є неясними або різними в контексті різних законодавчих актів чи органів влади, що створює труднощі для ефективного застосування законів та стратегій. Дублювання функцій органів влади: Є випадки, коли кілька органів державної влади здійснюють схожі функції, що може призводити до неефективного використання ресурсів, конфліктів та недоцільної конкуренції між органами. Ідеологічна спадщина: Політичні та ідеологічні розбіжності, що збереглися з радянських часів, можуть гальмувати процеси модернізації та реформ у галузі національної безпеки, особливо в контексті необхідності інтеграції з європейськими та міжнародними стандартами. Правова невизначеність: Певні прогалини в законодавстві або суперечності між різними правовими актами створюють правову невизначеність і ускладнюють виконання завдань у сфері національної безпеки. Вони можуть призвести до неузгодженості дій між різними органами. Внутрішні проблеми: Відсутність єдності в суспільстві, соціально-економічні труднощі та нестабільність в окремих регіонах країни можуть створювати додаткові загрози для національної безпеки. Геополітичні виклики: Перебування України на перехресті різних геополітичних впливів, зокрема відносин із росією, ЄС та НАТО, а також конфлікти на сході країни, значно ускладнюють формулювання стратегії національної безпеки. Недостатнє фінансування: Залишаючись однією з найбільших проблем, низький рівень фінансування потребує розвитку інфраструктури безпеки, підтримки та вдосконалення військових сил, а також технологічних інновацій, необхідних для ефективного захисту держави. Низький рівень інноваційності: Недостатня увага до наукових досліджень, інновацій та новітніх технологій може ставити під загрозу здатність держави ефективно реагувати на нові загрози та розвивати конкурентоспроможні системи безпеки. Методи дослідження, які застосували для аналізу: Аналіз документів: законодавчих актів, наукових праць та інших джерел, для глибшого розуміння концепції державної та національної безпеки. Системний підхід у вивченні питань національної та державної безпеки як взаємопов’язаних елементів єдиної системи, що спрямована на захист інтересів держави, суспільства та особистості. Порівняльний аналіз понятійного апарату, завдань, функцій та засобів забезпечення національної та державної безпеки для визначення відмінностей і спільних рис. Критичний аналіз практичної цінності та відповідності сучасним викликам безпеки рекомендацій, що ґрунтуються на висновках, отриманих при проведенні дослідження Історичний метод вивчення еволюції розуміння національної та державної безпеки, а також змін у нормативно-правовій базі України. Прогностичний метод оцінки можливих сценаріїв розвитку системи національної та державної безпеки України з урахуванням рекомендацій даного дослідження Метод класифікації та узагальнення – виокремлення та систематизація основних компонентів системи безпеки.
Keywords: національна безпека; державна безпека; нормативно-правові акти