Питання підвищення ефективності системи зенітного ракетно-артилерійського прикриття оперативно-тактичного угрупування військ в оборонній операції - Доля, Сергій Володимирович; Dolya, Serhii Volodymyrovych; https://orcid.org/0009-0009-9630-9216; Бірук, Анатолій Іванович; Biruk, Anatoly Ivanovich; https://orcid.org/0009-0009-4745-1208; Солоненко, Володимир Миколайович; Solonenko, Volodymyr Volodymyrovych; https://orcid.org/0009-0007-6922-1943 (Видавнича група «Наукові перспективи», Військова академія (м. Одеса), 2025)
Статтю присвячено обґрунтуванню методики оцінювання вогневих можливостей і загальної ефективності системи зенітного ракетно-артилерійського прикриття (ЗРАП) оперативно-тактичного угруповання військ (ОТУВ) в оборонній операції з урахуванням досвіду російсько- української війни та локальних конфліктів кінця ХХ — початку ХХІ ст. Актуальність дослідження зумовлена різким зростанням ролі повітряного простору в сучасних війнах і різноманітністю сценаріїв агресії — від повітряних наступальних операцій до комбінованих ударів із залученням безпілотних систем і баражуючих боєприпасів. На початкових етапах широкомасштабних дій в Україні прикриття угруповань здійснювалося в межах загальнодержавної ППО із залученням частин ППО Сухопутних військ, однак інтенсифікація застосування пілотованої авіації та БпЛА поставила завдання якісної інтеграції сил і засобів ЗРВ, РТВ і підрозділів ППО СВ, побудови ешелонованої структури та нарощування радіолокаційної розвідки. У тактичному вимірі доведено доцільність маневрених дій (“кочуючі” вогневі засоби), застосування засідок і посилення переднього краю ПЗРК та маловисотних ЗРК для протидії цілям на малих і гранично малих висотах.
On the of improving the effectiveness of the air defense missile-artillery system for covering operational-tactical troop formations in a defensive operation
Keywords: Стаття; протиповітряна оборона; зенітне ракетно-артилерійське прикриття; оперативно-тактичне угруповання військ; вогневі можливості; математичне моделювання; багатоканальні ЗРК; БпЛА й баражуючі боєприпаси; ешелонування ППО; автоматизовані системи управління; air defense; SAM/AAA umbrella; operational-tactical grouping of troops; fire capabilities; mathematical modeling; multichannel SAM systems; UAVs and loitering munitions; layered air defense; automated C2 systems