Автономні системи озброєння: переваги й ризики їх застосуванняу сучасних війнах і військових конфліктах - Толстоносов, Юрій Миколайович; Tolstonosov, Yurii; Толстоносов, Димитрій Юрійович; Tolstonosov, Dymytrii (Національна академія Національної гвардії України, 2025)
У статті розглянуто процес упровадження і використання у військовій сфері новітніх систем озброєння, обладнаних алгоритмами штучного інтелекту. Проаналізовано переваги й ризики застосування таких систем у сучасних війнах і військових конфліктах. Спостерігається невпинний розвиток сучасних технологій. Війна, яка точиться в Україні, значно прискорила цей процес і поставила людство на порозі ери багатоцільового застосування озброєння, обладнаного алгоритмами штучного інтелекту. Одна з назв цього озброєння – «автономні системи озброєння». Використання автономних систем озброєння у сучасних війнах і воєнних конфліктах демонструє намагання протиборчих сторін ефективно впливати на тактичні і стратегічні аспекти ведення війн (бойових дій). Міжнародні військові фахівці погоджуються, що стрімкий розвиток цифрових технологій, зокрема технологій штучного інтелекту, і їх застосування у сучасних системах озброєння значно впливатимуть на подальшу безпекову ситуацію і стабільність у світі.
Autonomous weapons systems: advantages and risks of their application in modern wars and military conflicts
Keywords: Стаття; автономні системи озброєння; безпілотні літальні апарати; війна; військові операції; бойові дії; воєнний конфлікт; дрон; сили безпеки і оборони України; службово-бойові (бойові) завдання; цифрові технології; штучний інтелект; autonomous weapons systems; unmanned aerial vehicles; war; military operations; combat operations; military conflict; drone; security and defense forces of Ukraine; service and combat (combat) tasks; digital technologies; artificial intelligence